Mesto Prešov a krajské múzeum podpísali memorandum o spolupráci

11.03.2024 Prešov

Prešov 11. marca (TASR) - Spolupráca vo výmene informácií a poznatkov v oblasti spoločensky prospešných aktivít v kontexte kultúrneho dedičstva, dejín mesta a okresu Prešov sú aktivity zakotvené v memorande o spolupráci, ktoré v pondelok podpísali primátor Prešova František Oľha a riaditeľ Krajského múzea v Prešove Ľuboš Olejník.

Obe strany podľa memoranda vyvinú snahu a priestor na spoločnú prezentáciu aktivít, projektov či podujatí. Rovnako sa budú v prípade záujmu spolupodieľať na spoločných projektoch, aktivitách či podujatiach.

"Spolupráca s krajským múzeom za uplynulý rok bola naozaj výborná. Zorganizovali sme viacero výstav a aj spoločných výstav, takže verím, že budeme pokračovať. Toto memorandum nám dáva príležitosť aktívnejšie vstupovať do vzťahu s múzeom, aby nám pomáhalo pri organizovaní výstav a rôznych podujatí, ale, samozrejme, dáva priestor aj múzeu, aby nás jednoducho oslovilo a požiadalo o pomoc. My budeme mať právny rámec na to, aby sme túto spoluprácu naďalej rozvíjali,
" uviedol primátor Prešova.

Ako povedal, otvára sa Program Slovensko a verí, že aj to bude súčasťou ich spolupráce. "Práve preto sa podpisuje aj toto memorandum, aby to malo nielen formálny priateľský vzťah, ktorý tu je, ale aby to malo aj právny rámec," doplnil Oľha.

"Vnímame to ako súčasť širšej spolupráce, kde by mohol vstúpiť aj pamiatkový úrad. Máme podpísané memorandum aj s Prešovskou univerzitou, spoluprácu sľúbil aj pán rektor. Oni majú takisto určité odborné vedecké kapacity, takže určite áno, sme pripravení pomáhať," povedal Olejník.

Spoluprácu s mestom si pochvaľuje a verí, že sa bude len zlepšovať. "Chceli sme trošku oficiálne prejaviť tú vôľu, dať tomu nejaký formálnejší rámec," skonštatoval.

"Boli sme sa s pánom viceprimátorom pozrieť na predmety zhromaždené na pôde mestského úradu, ktoré by sme vedeli použiť v nejakej spoločnej výstave, pracujeme na projekte spoločnej výstavy k výročiu mesta Prešov a takisto spolupracujeme pre tento rok na výstave, ktorá sa bude venovať výročiu Nežnej revolúcie, a tam by sme chceli zapojiť aj zahraničných, teda českých partnerov. Takže to sú dva základné projekty, ktoré tento rok budeme realizovať," dodal Olejník.
 

Vyberte región